Enskild näringsverksamhet Enskild näringsverksamhet är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Det finns inte någon tydlig gräns mellan dig som ägare och företaget. En annan benämning på enskild näringsverksamhet är enskild firma. Du kan ha anställda och flera olika verksamheter. En enskild näringsidkare är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring. Alla enskilda näringsidkare är bokföringsskyldiga.
Aktiebolag och Lagerbolag Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, d.v.s. aktieägarna, inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats, ett aktiekapital, på minst 50 000 kronor. Aktiekapitalet motsvaras av ett antal aktier som aktieägarna äger som bevis för sitt ägarinnehav i bolaget. Dessa aktier kan köpas och säljas. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom, apportegendom, som ska värderas av revisor och är till nytta för aktiebolagets verksamhet. Aktiebolaget företräds av en styrelse och om så beslutas av en VD, verkställande direktör. Aktiebolagets styrelse kan bestå av en eller två ledamöter med minst en suppleant, alternativt tre ledamöter, med eller utan suppleanter. Bolagets verkställande direktör tillsätts av styrelsen. I ett privat bolag kan en och samma person vara både styrelseledamot och VD. Aktieägarnas inflytande i aktiebolaget sker genom att de deltar i bolagsstämman där de tillsätter bolagets styrelse och revisor samt beslutar verksamhetens riktlinjer. Besluten på bolagsstämman fattas genom röstning där antalet aktier bestämmer antalet röster. De flesta svenska aktiebolagen är enmansbolag. Reglerna är desamma, så även enmansbolag måste ha en styrelse, bolagsstämma, etc..
Lagerbolag Lagerbolag är svenska aktiebolag som har bildats och registrerats hos Bolagsverket och redan innehar organisationsnummer, men dessa bolag har aldrig bedrivit någon verksamhet tidigare. Att köpa ett lagerbolag istället för att starta ett nytt aktiebolag innebär att det går mycket fortare att komma igång, samt att man slipper proceduren som man oundvikligen måste gå igenom för att registrera ett helt nytt aktiebolag hos Bolagsverket. Dessutom får man hjälp med bolagsregistrering, fullmakter, nödvändiga handlingar och pappersarbete. I många fall är ett lagerbolag det bästa alternativet när man vill starta ett företag. Att köpa ett lagerbolag är det absolut enklaste sättet att starta eget aktiebolag i Sverige. Kontakta oss om du vill veta mer, eller beställ ett av våra lagerbolag direkt.
Handelsbolag / kommanditbolag Ett handelsbolag är ett företag som har två eller fler delägare, bolagsmän. Bolagsmännen kan vara privatpersoner eller företag. Bolagsmännen bestämmer vem eller vilka som ska ha rätt att företräda bolaget och ingå avtal i bolagets namn. Handelsbolaget är en juridisk person. Bolagsmännen är personligt och solidariskt ansvariga gentemot utomstående. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi och tillgångar för företagets skulder och ingångna avtal. Det solidariska ansvaret innebär att var och en av bolagsmännen personligen kan tvingas betala företagets alla skulder, den som har blivit tvungen att betala kan kräva de andra bolagsmännen på deras andel i skulden. Ett kompanjonavtal kan reglera hur arbete delas upp, hur vinsten ska fördelas och hur en bolagsman kan gå ur bolaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till ökad säkerhet och ett ekonomiskt skydd. Handelsbolag kan ha anställda och behöver i de flesta fall inte ha en revisor men alla handelsbolag är bokföringsskyldiga. Delägarna i ett handelsbolag räknas inte som anställda.
Kommanditbolag Ett kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag där vissa bolagsmäns ansvar är begränsat till vad de har satsat i bolaget. Dessa bolagsmän kallas kommanditdelägare. Kommanditdelägarna har normalt ingen rätt att bestämma om hur företaget ska styras. I kommanditbolaget måste det dock finnas minst en delägare med obegränsat ansvar, en så kallad komplementär.
Ekonomisk förening En ekonomisk förening kan bildas av minst tre personer som vill driva verksamhet tillsammans. En ekonomisk förening ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Det innebär att medlemmarna ska få ett ekonomiskt utbyte av att delta i föreningen. Utbytet kan till exempel vara en anställning, ett bättre pris eller sänkta kostnader. Det finns inget som hindrar att föreningen också främjar andra intressen än rent ekonomiska, så länge som det ekonomiska intresset dominerar. Storleken på insatsen medlemmarna ska betala kan variera från 1 krona och uppåt. Både juridiska och fysiska personer kan vara medlemmar i en ekonomisk förening men minst tre medlemmar krävs. En viktig princip är det öppna medlemskapet i föreningen. Medlemmarna betalar medlemsinsats och beslutar om grundläggande regler som ska gälla för föreningen. I stadgarna kan det öppna medlemskapet begränsas. Godtagbara begränsningar är till exempel anställda hos föreningen, viss yrkesgrupp, konsument av viss tjänst, bosatt inom ett visst område, annan geografisk begränsning eller begränsning av medlemsantalet. Medlemmarna i föreningen ska delta i den ekonomiska verksamheten, till exempel delta som konsumenter, som leverantörer, genom att jobba i verksamheten, ta uppdrag via föreningen, eller genom att använda sig av föreningens tjänster på något annat sätt. Medlemmarna är inte personligen ansvariga för föreningens förpliktelser. Den ekonomiska risken är begränsad till medlemsinsatsen. Föreningens styrelse som ska bestå av minst tre personer företräder föreningen utåt samt ansvarar för den löpande verksamheten. Styrelsen kan i sin tur utse andra personer, till exempel en VD,verkställande direktör, som får företräda den ekonomiska föreningen. Som styrelseledamot och företrädare har man ansvar för skada som man uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakar föreningen.
Ideell förening En ideell förening får driva näringsverksamhet men den ideella föreningen får inte drivas för att främja medlemmarnas ekonomiska intresse, utan den måste alltid ha ett ideellt syfte. Ett ideellt syfte kan vara att verka för medlemmarnas rättigheter, intressen eller för allmännyttiga ändamål som till exempel att motverka fattigdom. En ideell förening är alltid öppen för nya medlemmar. Dessa behöver inte bidra med en kapitalinsats. Däremot är det vanligt att det tas ut en medlemsavgift. En ideell förening bildas genom att man enas om vad föreningen ska syfta till. Vill man registrera sin förening måste man skriva stadgar och välja en styrelse. Ideella föreningar registreras hos Skatteverket. En ideell förening inte kan bedriva näringsverksamhet som ger medlemmarna ekonomisk vinst men föreningen kan bedriva näringsverksamhet om pengarna går tillbaka till föreningens verksamhet. Allmännyttiga ideella föreningar är, till skillnad från andra ideella föreningar, skattebefriade om de uppfyller skattereglernas krav på ändamål, öppen medlemsantagning och användning av medlen i den allmännyttiga verksamheten. Om en ideell förening främjar medlemmarnas ekonomiska intressen, blir föreningen en oregistrerad ekonomisk förening utan rättskapacitet. Det betyder att medlemmarna, eller de som agerar i föreningens namn, blir personligt betalningsskyldiga för föreningens skulder.
Europabolag Europabolag, eller SE-bolag (Societas Europaea) är en europeisk företagsform för gränsöverskridande verksamhet i aktiebolagsform. Europabolaget är en juridisk person med aktiekapital. Varje aktieägare är ekonomiskt ansvarig för den del av aktiekapitalet som han eller hon har tecknat. Aktiekapitalet i ett Europabolag ska vara minst 120 000 euro. Europabolagets säte och huvudkontor ska finnas i en och samma medlemsstat. Ett Europabolag som ska ha sitt säte i Sverige ska registreras hos Bolagsverket. Särskilda regler gäller för banker, försäkringsbolag och finansbolag.