En revisor har till uppgift att granska och verifiera att företagets eller föreningens bokföring är korrekt och uppställd enligt kraven som lagen anger. Revisorn gör en revision, en oberoende granskning och uttalande om förhållandena i företaget. Att anlita en revisor garanterar företag och föreningar att redovisningen som lämnas är korrekt. För skattemyndigheterna är revisorn liknande en garanti liksom för bolagets / föreningens ägare, kunder och leverantörer. Med andra ord, alla som vill veta att bolagets bokföring är korrekt, därför väljer de flesta företagen och föreningarna att anlita erfarna revisorer som granskar bokföringen och redovisningen och intygar att redovisningen följer det man kallar "god redovisningssed". Grundregeln är att ett aktiebolag ska ha revisor, men en nybildade aktiebolag och de som är under en viss storlek kan välja att inte ha revisor.
Vad menas med god redovisningssed? God redovisningssed är ett begrepp som inte är tydligt definierat i någon lag. Vad man menar med god redovisningssed är att redovisningen följer lagstiftningen: Bokföringslagen, årsredovisningslagen och att man följer rådande praxis inom redovisning. Med praxis menas att man följer sedvanliga regler i företagsbranschen.
Revisionsplikt Ett aktiebolag skall ha minst en revisor. Även många föreningar är idag skyldiga att utse en revisor - om denne behöver vara auktoriserad eller inte beror på vad för slags förening det är. De flesta nybildade, privata aktiebolag kan välja att inte ha revisor. Men det finns aktiebolag som alltid måste ha revisor. Det är publika aktiebolag, aktiebolag som enligt särlagstiftning är skyldiga att ha revisor, exempelvis aktiebolag som bedriver bank- eller finansieringsrörelse och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Ett befintligt aktiebolag kan välja bort revisorn om det inte når upp till minst två av dessa värden för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren, fler än 3 anställda (i medeltal), mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning, mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning. Ett moderbolag i en koncern måste ha revisor när ovanstående gränsvärden uppnås i koncernen. Beräkningen av gränsvärdena. Beräkningen av gränsvärdena ovan ska ske på samma sätt som beräkningen av gränsvärdena inom redovisningslagstiftningen, med den enda skillnaden att gränsvärdena där är högre.
Välja att inte ha revisor Om man väljer att inte ha revisor, och har möjlighet att göra det måste man anmäla och registrera det registreras hos Bolagsverket. Från och med den 1 januari 2013 måste registreringen vara klar innan aktiebolagets räkenskapsår går ut, för att aktiebolaget ska slippa skicka in en revisionsberättelse tillsammans med årsredovisningen. Anmäl därför avregistreringen av revisorn och ändringen av bolagsordningen i god tid innan räkenskapsårets sista dag.